Hvad Er Klimakompensation?

Hvad Er Klimakompensation?

05/11/2020   

billede fra: Markus Spiske, Pexels

Det kan være svært at leve et moderne liv, uden at det sætter et aftryk på klimaet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvornår man sætter aftryk, så man til gengæld kan sætte et mindre aftryk andre steder. Dette kalder man for klimakompensation, som vi vil forklare herunder:

Hvad er klimakompensation? Klimakompensation er en kompensation for den udledning af kuldioxid man udleder ved én aktivitet, som man så til gengæld reducerer i andre aspekter af ens liv. Dette kunne eksempel være, at man klimakompenserer for sit brændstof ved ikke at spise kød eller lignende. Mange vælger også at finansiere beplantning af nye træer. 

Klimakompensation er langt fra bare et begreb, som man bruger lidt ukonkret i privat sammenhæng, det er i høj grad også noget, der skal overholdes i praksis når vi snakke erhverv og nationalt.

Hver virksomhed og land har en vis andel af Co2, som de må udlede. Overskrider landet eller virksomheden deres andel, så skal de altså klimakompensere. Dette gør man ved at betale andre lande eller virksomheder for at udlede tilsvarende mindre, så regnestykket ultimativt ender i 0. Dette er den mest markante og direkte må, man bruger klimakompensation. 

Handlen med kvoterne er et stort marked, som i dag flittigt bliver brugt af de helt store firmaer.