Er Genbrug Godt For Miljøet?

Er Genbrug Godt For Miljøet?

03/11/2020   

billede fra: Pixabay

Genbrug kan være rigtig godt for miljøet, da det kan være med til at reducere forbruget af jordens ressourcer og udledningen af CO2. Det kræver dog, at du genbruger på den rette måde.

Genbrug kan være nemt og hurtigt reducere forbruget af jordens ressourcer, hvis der er tale om, at du køber brugt, fremfor at disse produkter destrueres, og du køber nyt i stedet for brugt.

Hvornår er genbrug ikke godt for miljøet?

Der hvor genbrug kan være knap så godt - måske endda skadeligt for miljøet, er når det kræver en større CO2-udledning at genanvende produkter, end man udleder ved at producere dem fra ny.

Nogle produkter kan være så krævende at genanvende, at den samlede effekt har et negativt aftryk på miljøet. Det er nemlig ikke alle ting, der kan genbruges lokalt, hvilket betyder, at de skal fragtes over større afstande, for at det eller dele deraf kan blive genbrugt.

Her er der en CO2-udledning forbundet med transporten, ligesom det kan kræve ressourcer at genbruge materialerne. Det kan for eksempel være kemi og giftstoffer, hvorved formålet med genbrug kan blive ødelagt.

Genbrug kan også have en negativ effekt på miljøet, da man via det kan holde liv i forurenende ting længere, end hvad man ellers ville gøre. Det kan være gamle hårdehvidevarer eller biler, som på grund af en lav pris anvendes længere end ellers. 

Produkterne bliver hele tiden både energi- og miljøoptimeret, så der kan være markante miljøfordele ved at opgradere til f.eks. en ny bil eller et nyt køleskab.