Er Atomkraft Godt For Miljøet?

Er Atomkraft Godt For Miljøet?

05/11/2020   

billede fra: Pixabay

Er atomkraft godt for miljøet? Det spørgsmål får du forskellige svar på, alt efter, hvem du spørger. Isoleret set er atomkraft faktisk godt for klimaet, da det bruger ganske få ressourcer for at skabe energi.

På den anden side er der nogle risici forbundet med det, som gør, at de fleste ikke tør bruge det. For går det galt med atomkraft, så kan det have katastrofale følgere for både miljøet og al liv på jorden.

Derfor er folk bange for atomkraft

Brugen af atomkraft som energikilde har igennem årtier været diskuteret. Atomkraft udleder nemlig som sådan ikke noget CO2. Men det producerer radioaktivt affald. Godt fem procent af verdens samlede energiforbrug dækkes i dag af atomkraft.

Mange er dog bange for at bruge atomkraft, da forkert brug der af og dårlig sikkerhed kan have katastrofale følgere.

Det bedste eksempel derpå er den ukrainske by Tjernobyl, der i 1986, som en del af Sovjet, oplevede verdens værste atomulykke, da en reaktor eksploderede. 

Det førte til en radioaktiv forurening, der menes at have kostet op mod 300.000 dødsfald, samtidig med at flere end 336.000 mennesker blev evakueret. 

Omkring 75% af Europa blev ramt af den radioaktive forurening, som den eksploderet reaktor på Tjernobyl-værket forsagede. Det menes at tage 100.000 år, før den radioaktive forurening er helt væk fra området. 

I dag er der derfor et område på omkring 2.600 km2, der er isoleret, hvor man ikke må komme ind. Danmarks areal er i modsætning dertil ca. 43.000 km2.

Tjernobyl-katastrofen menes, blandt andet af den sidste sovjettiske leder, Mikhail Gorbatjov, at være direkte eller inddirekte medvirkende til, at Sovjetunionen i 1991 faldt fra hinanden.

Vi sender et stort tak til avXperten, der har støttet artiklen. avXperten er kendt for at sælge f.eks: smartwatch.