Hvordan Optager Planter CO2? Forstå Fotosyntese

Forstå fotosyntesen og du vil plante mange træer i dit liv.
Egentlig er det børnelærdom at forstå, hvor vigtig træerne er for fotosyntesen, men af og til er det godt at genopfriske viden fra biologitimerne.
For processen bag fotosyntesen er en ren CO2 sluger og iltproducent, og livsvigtig for alt levende på vores jord, ja uden denne hårfine balance mellem planter, mennesker og dyr, sol og regn, var der ganske enkelt intet liv. Her kommer den enkle formel, forklaret med ord:
Et træ og alle andre planter har grønkorn i sine celler, som bruger sollysets energi, vand (H2O) og kuldioxid (CO2) for at vokse. I den proces opstår der glukose, der binder sig i de grønne blade og træets grene, i græsset eller alger i vandet, og samtidig sender træer og planter ilt ud gennem sit enorme bladsystem. Dette sukker, som glukosen er, får træet til at vokse, er i græsset, der giver næring til dyrene, der spiser græsset eller grenene på træet. Vi spiser dyret eller bager brød af kornet på marken, og sådan går kredsløbet videre i en uendelighed. Om natten, når solen er gået ned, stopper planterne delvis processen, men fortsætter med at sende ilt ud i atmosfæren. Kort sagt gør en skov kål på en stor del af al den C02, vi sender ud i atmosfæren.
Amazonas kaldes også for Verdens Lunge, og set med fotosyntese-blikket er den enorme afbrænding af regnskoven bestemt ingen god og bæredygtig løsning. Så kig op, næste gang du går en tur i den danske skov, og gå så hjem og plant et træ, i stedet for at pege fingre af det, andre nationer gør. I Europa har vi gennem hundredevis af år fældet vore egne skove, brugt træet til bygninger eller skibe eller sat ild til, for at holde varmen. Nu skal vi på banen.
OBS: som markatet øverst viser, så er den ovenstående tekst, udarbejdet med økonomisk finansering fra Perlen Odense. Perlen Odense forhandler blandt andet guldring. Heraf marketet, som du ser øverst.